Thursday, November 4, 2010

KALUPIS





















"KALUPIS" adalah makanan yang wajib dan perlu ada kepada masyarakat KADAYAN bila membuat atau mengadakan sesuatu majlis atau keramaian antaranya Majlis Makan Tahun, Majlis Pertunangan, Majlis Perkahwinan, Sambutan Hari Raya Aidilfitri, Kenduri dan banyak lagi acara yang terdapat pada masyarakat Kadayan. KALUPIS ibarat Lagu dan Irama yang tak dapat dipisahkan bagi Masyarakat Kadayan..

KALUPIS yang diperbuat daripada beras pulut kampung yang ditanak bersama santan kelapa dan di bungkus pula dengan Daun NYIIK menambahkan lagi aroma rasa yang cukup hebat... Kalupis bila dimakan bersama kuah kari daging, lagi menambahkan selera pengemar dan ianya mungkin setanding dengan Lemang.

Proses membuat Kalupis ini  tidak lah mengambil masa yang lama cuma membungkus Kalupis dengan Daun Nyiik agak lambat sedikit cuma ianya akan lebih pantas jika anda mahir dalam pembungkusan mengunakan Daunya.. Daun Nyiik amat mudah didapati dikawasan sungai-sungai hutan yang terlindung,.. Begitu jugak pengikatnya yang sebenarnya adalah dari akar TIGIS,.. Dengan bahan yang ada ini maka membuat Kalupis amat mudah dilakukan.. Menjalin kalupis mengunakan Akar Tigis bertujuan supaya ianya tidak mudah bercerai dari susunanya dan mudah digantung sebelum dimasak atau sesudah ianya dimasak..

No comments:

Post a Comment